Ontdek meer tuin- en parkmachines
Ondergrondse installatie
Home Blogs Maaihoogte gras bepalen: zo doet u dat!

Maaihoogte gras bepalen: zo doet u dat!

Het bepalen van de juiste maaihoogte voor gras is belangrijk voor een gezond en mooi gazon. De maaihoogte heeft namelijk invloed op de groei, het uiterlijk en de veerkracht van het gras. De ideale maaihoogte varieert per gazon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort gras, het seizoen en de gewenste esthetiek.

Advies op maat Neem contact op

Waarom is de juiste maaihoogte zo belangrijk?

De maaihoogte van uw gazon is van grote invloed op de groei en gezondheid van het gras. Door het gras op de juiste hoogte te maaien, stimuleert u groei en krijgen de wortels een impuls om dieper te groeien. Dit zorgt voor een gezond, sterk en veerkrachtig groen gazon dat beter bestand is tegen droogte, ziekten en onkruid.

De juiste maaihoogte instellen is dus belangrijk voor een gezond en mooi gazon, maar heeft nog meer voordelen. De juiste maaihoogte beschermt het gras tegen hitte en droogte. Een iets langer gemaaid gazon biedt bescherming aan de wortels tegen extreme temperaturen en helpt vochtverlies door verdamping te verminderen. Dit bevordert de gezondheid van het gras, vooral tijdens warme zomermaanden. Bovendien helpt de juiste maaihoogte van het gazon bij het verminderen van onkruidgroei.

Richtlijnen voor het bepalen van de juiste maaihoogte gazon

Om de juiste maaihoogte voor uw gazon te bepalen, bestaat een aantal algemene richtlijnen. Een belangrijke regel is de 1/3-regel, wat betekent dat u nooit meer dan een derde van het blad van het gras tijdens één maaibeurt mag maaien. Hierdoor behoudt het gras voldoende bladgroen voor fotosynthese en blijft het gezond en veerkrachtig.

Ook het weer en het seizoen zijn van invloed op de maaihoogte, vanwege de verschillende behoeften van het gras gedurende het jaar. In de lente is het gunstig om iets hoger te maaien. Dit helpt de wortels te versterken en bevordert een gezonde groei. In de zomer kan het nodig zijn om het gras juist iets langer te laten groeien. Dit biedt bescherming aan de wortels tegen hitte en helpt vochtverlies door verdamping te verminderen. Het langere gras fungeert als een natuurlijke schaduw en helpt de bodem koeler te houden. In de herfst verlaagt u de maaihoogte weer iets, om de luchtcirculatie te bevorderen en te voorkomen dat het gras verstikt door afgevallen bladeren.

Maaihoogte gazon per type gras

Houd altijd rekening met het weer en andere factoren die mogelijk van invloed zijn. Hieronder staan enkele algemene richtlijnen voor de maaihoogte per type gras.

Het instellen van de maaihoogte gazon op uw robotmaaier

Met onderstaande stap-voor-stap instructies stelt u de maaihoogte van uw gazon op een robotmaaier eenvoudig in.

Stap 1: Raadpleeg de handleiding

Lees de handleiding van uw robotmaaier om te achterhalen hoe u de maaihoogte aanpast. Elk merk en model heeft verschillende instellingen en methoden.

Stap 2: Zoek het maaihoogte-instellingen menu

Op het bedieningspaneel of in de bijbehorende mobiele app van de robotmaaier zoekt u naar het menu of de instellingen optie met betrekking tot de maaihoogte.

Stap 3: Selecteer de gewenste maaihoogte

Kies de maaihoogte die overeenkomt met uw voorkeur en het type gras in uw gazon. Doorgaans past u deze aan met behulp van een schuifregelaar, knoppen of een digitaal invoerveld.

Tip: sommige robotmaaiers bieden de mogelijkheid om automatisch de maaihoogte te bepalen voor uw gazon op basis van het seizoen. Controleer of uw model deze functie heeft en schakel deze indien gewenst in.

Stap 4: Bevestig de instellingen

Zorg ervoor dat u de nieuwe instellingen bevestigt of opslaat. Volg de instructies op het scherm of in de handleiding om de wijzigingen toe te passen.

Stap 5: Test de maaihoogte

Laat de robotmaaier een stuk van het gazon maaien en controleer of de maaihoogte naar wens is.

 

 

Veelvoorkomende fouten bij de maaihoogte instellen

Een veelvoorkomende fout bij het bepalen van de maaihoogte voor uw gazon is het te laag maaien van het gras. Dit leidt vaak tot stress en beschadiging van het gras, waardoor het kwetsbaar wordt voor ziektes, onkruidgroei en droogte. Vergeet ook niet om uw robotmaaier regelmatig te laten maaien, om een ongelijkmatige grasgroei, overmatige groei van onkruid en een minder verzorgd uiterlijk van het gazon te voorkomen. Ook vergeten sommigen dat een robotgrasmaaier regelmatig onderhoud nodig heeft om optimale prestaties te garanderen. Bent u graag verzekerd van een goede en snelle service tijdens het seizoen? Kies dan voor het Vitaro service abonnement.

Met het controle abonnement bent u verzekerd van regelmatig onderhoud en service voor uw robotmaaier. Gedurende het maaiseizoen komt er maandelijks een expert langs voor een basisreiniging, controle van de machine en het vervangen van de mesjes. Daarnaast worden eventuele storingen uit de laatste periode uitgelezen en ontvangt u waardevolle tips tijdens een rondgang door het maaigebied.

Kies voor zorgeloos gazononderhoud

Kies voor gemak en gemoedsrust met een controle abonnement voor uw robotmaaier. Neem nu contact met ons op via verkoop-robotgrasmaaiers@vitaro.nl voor vragen over de aanschaf van een robotgrasmaaier of abonnement. We zijn officieel dealer van Belrobotics, Husqvarna en Robomow. Heeft u een andere vraag? Mail ons op service-planning@vitaro.nl.

Advies op maat Neem contact op

Copyright 2024 Vitaro | Powered by iClicks