Ontdek meer tuin- en parkmachines
Ondergrondse installatie
Home Blogs Hoeveel stroom verbruikt een robotmaaier?

Hoeveel stroom verbruikt een robotmaaier?

De populariteit van robotmaaiers neemt elk jaar verder toe. Dat is begrijpelijk, want ze maken het onderhoud van het gazon aanzienlijk eenvoudiger en bovendien bespaart het veel tijd. Maar hoe zit het eigenlijk met het energieverbruik van robotmaaiers? Oftewel: hoeveel stroom verbruikt een robotmaaier precies? We leggen het u graag uit!

Advies op maat Neem contact op

De oppervlakte is bepalend

Ten eerste is het goed om te weten dat een robotmaaier meestal een stuk minder verbruikt dan het alternatief: zelf maaien met een elektrische grasmaaier of benzinemaaier. Een robotmaaier verbruikt namelijk gemiddeld 6 kWh per maand voor een gazon van 1.000 vierkante meter. De oppervlakte van uw gazon is vooral de bepalende factor.

Stroomverbruik robotmaaier voor een gemiddeld gazon

Zelfs bij een hoge elektriciteitsprijs van 40 eurocent, betaalt u slechts € 2,40 per maand voor 6 kWh. Het is dus niet duur om uw gazon van 1.000 vierkante meter een maand lang keurig gemaaid te houden. De elektriciteitskosten voor een heel groeiseizoen van maart tot en met oktober komen daarmee op € 19,20.

Het maandelijkse elektriciteitsverbruik van een robotmaaier komt ongeveer overeen met het doen van zes wasjes, zes keer de vaatwasser aanzetten of zo’n dertig kilometer rijden met een forse elektrische auto. Het staat ook gelijk aan de maandelijkse kosten voor uw internetrouter die 24 uur per dag aan staat  of een heel jaar een ledlamp laten branden.

Stroomverbruik robotmaaier verschilt per merk

Het uiteindelijke stroomverbruik wordt mede bepaald door externe omstandigheden. Is uw gras bijvoorbeeld natter dan gebruikelijk? Heeft de robotgrasmaaier te maken met een stevige tegenwind, steile hellingen of staat de verlichting vaak aan? Al deze factoren hebben een negatieve invloed op het daadwerkelijke elektriciteitsverbruik.

Het stroomverbruik verschilt daarnaast per merk. Zo claimt de fabrieksopgave van Robomow tot wel de helft minder stroom te verbruiken dan zijn concurrenten. Robomow is een van de populairste en bekendste merken robotgrasmaaiers. Het merk Husqvarna is een stuk realistischer en claimt een verbruik van 6 kWh per maand voor een gazon van 1.000 vierkante meter. Dat zijn ook de cijfers die we voor onze berekening hebben gebruikt. Uit verschillende praktijktesten van onafhankelijke onderzoekers blijkt ook dat dit een realistisch stroomverbruik is.

Mesjes als grootste kostenpost bij robotmaaiers

Een veelvoorkomend misverstand over robotmaaiers is dat de kosten voor elektriciteit de grootste kostenpost zijn. In werkelijkheid zijn het vooral de vervangende mesjes die de grootste kostenpost vormen samen met de kosten voor het onderhoud.

Bij normaal gebruik moet u de mesjes van de robotmaaier om de twee tot drie maanden vervangen. Een set van deze mesjes kost gemiddeld een paar tientjes, afhankelijk van het merk en het type maaier. Het is daarom belangrijk om deze kosten in gedachten te houden bij het overwegen van de aanschaf van een robotmaaier. De kosten voor de mesjes van uw robotmaaier vindt u op onze pagina ‘EHBO-kit en mesjes bestellen’.

Kiest u ervoor om het onderhoud uit handen te geven? We bieden u een volledige service aan waarbij we uw robotmaaier in het maaiseizoen maandelijks controleren en onderhouden. Op de pagina ‘Controle abonnement’ vindt u de actuele prijzen per type robotgrasmaaier.

Robotmaaier altijd een goede besparing

Hoewel de initiële investering in een robotmaaier wellicht wat hoger is dan bij een gewone grasmaaier, bespaart u enorm op de tijd en moeite die het zou kosten als u uw gazon zelf zou maaien. Ook vallen de kosten voor elektriciteit en het vervangen van de mesjes daarbij in het niet.

Het stroomverbruik van een robotmaaier is relatief bescheiden en de kosten vallen in vergelijking met een traditionele grasmaaier erg mee. Daarnaast zijn robotmaaiers efficiënter en milieuvriendelijker dan traditionele grasmaaiers. Daarmee is een robotmaaier een investering waar u geen spijt van krijgt. Meer weten over robotgrasmaaiers? Lees dan onze andere blogs.

Heeft u vragen over de aanschaf van een robotgrasmaaier? Mail ons dan via verkoop-robotgrasmaaiers@vitaro.nl. Voor alle andere vragen zijn we bereikbaar via service-planning@vitaro.nl.

Advies op maat Neem contact op

Copyright 2024 VITARO | Powered by iClicks | Kennisbank