Ontdek meer tuin- en parkmachines
Ondergrondse installatie
Home Blogs Hoe werkt een robotmaaier?

Hoe werkt een robotmaaier?

Uw tuin onderhouden is een stuk makkelijker geworden met de komst van robotgrasmaaiers. Maar hoe werkt een robotmaaier precies? Eigenlijk is het heel simpel: we installeren de robot, bakenen het maaigebied af en laten de grasmaaier zelfstandig het harde werk doen. Zo kunt u optimaal genieten van een perfect gazon, zonder dat u hier veel moeite voor hoeft te doen. Meer weten over deze grasrobots? Lees dan verder en bekijk onze antwoorden op de meestgestelde vragen.

Voordelen robotmaaier

Om te beginnen willen we graag een aantal van de mooiste pluspunten benoemen. Dit zijn de 6 grootste voordelen van robotgrasmaaiers:

Robotmaaier installeren: hoe het werkt

Om te beginnen bakenen we het gebied af dat gemaaid moet worden. Dit doen we met zogenoemd begrenzingsdraad of perimeterdraad. Daarna halen we alle stenen, takjes en eventueel speelgoed van uw gazon af, zodat de robotmaaier straks geen obstakels tegenkomt. Hierna plaatsen we het laadstation op de goede plek en verbinden we de begrenzingsdraad aan de robotmaaier.

Zo simpel is het! Meer weten of tips nodig? Bekijk dan onze pagina over hoe u zelf een robotmaaier installeert.

Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?

Er komen steeds meer robotmaaiers op de markt die geen perimeterdraad of begrenzingsdraad nodig hebben. Dit draad plaatst men normaalgesproken op het gazon om het gebied te omlijnen. Hierdoor weet de robot waar hij wel en niet mag komen.

Bij de robotgrasmaaiers zonder draad zit er een sensor aan de onderkant, waardoor hij dit zelf aanvoelt. Er zijn ook maaiers die op GPS werken. Als de robotmaaier obstakels tegenkomt of de grasrand nadert, dan zal hij omkeren en op de juiste plek weer verder maaien.

Onderhoud robotmaaier

Het onderhoud van een robotmaaier is aanzienlijk minder vergeleken met een grasmaaier op benzine. Hiermee bespaart u dus ontzettend veel tijd, energie en geld. Een kleine robotmaaier is overigens ook veel makkelijker op te bergen dan de traditionele maaiers. Om een robotmaaier goed te onderhouden, heeft u niet zo veel gereedschap nodig. Een kruiskopschroevendraaier is bijvoorbeeld al genoeg om de mesjes van een robotgrasmaaier te vervangen. Controleer deze mesjes regelmatig om te zien of ze aan vervanging toe zijn.

Naast mesjes vervangen is het belangrijk om de robotmaaier goed schoon te houden. Met een grove borstel en vochtige doek is dit binnen een minuut gedaan. Het is aan te raden om dit regelmatig te doen. Let op: gebruik nooit een hogedrukreiniger of waterspuit voor het schoonmaken van uw robotmaaier. Draag eventueel handschoenen als bescherming tegen de scherpe mesjes en zorg natuurlijk dat de robot gazonmaaier volledig uitgeschakeld is wanneer u hem schoonmaakt.

Hoe vaak gras

Het makkelijke aan robotgrasmaaiers is dat u zelf het schema kunt instellen. Hierdoor vergeet u hem nooit aan te zetten én ziet uw gazon er altijd goed verzorgd uit. Maakt u gebruik van de installatieservice van Vitaro? Dan stellen we dit natuurlijk van begin tot eind voor u in. Mocht u er toch voor kiezen om dit zelf te doen, gebruik dan de bijgeleverde handleiding om het schema zo goed mogelijk in te stellen. Hierin staat ook beschreven wat de capaciteit van de robotmaaier is en wat hij kan maaien in een uur.

Over het algemeen kan een grasrobot een uur maaien, waarna hij moet opladen in het laadstation. Is de accu helemaal opgeladen? Dan gaat hij weer verder in uw tuin. Hoelang hij uiteindelijk bezig is, is geheel afhankelijk van de maaioppervlakte.

Is op nat gras maaien gevaarlijk?

In Nederland zijn we niet anders gewend dan dat er regelmatig een bui uit de lucht komt vallen. Zorg er daarom voor dat uw maaigebied altijd vlak is. Als er kuilen of gaten in uw gazon zitten, hoopt het water zich op, waardoor er plassen ontstaan. Dit is niet goed voor uw grasrobot. U krijgt het beste maairesultaat wanneer u de robotmaaier zijn gang laat gaan op droog gras.

Contact opnemen met Robotmaaier.nl

Een zelfstandige grasmaaier is natuurlijk ideaal. Bent u benieuwd naar welke robotmaaier voor uw tuin het geschiktste is? Of heeft u andere vragen met betrekking tot hoe robotmaaiers werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Voor vragen over het kopen van een robotgrasmaaier kunt u ons mailen op verkoop-robotgrasmaaiers@vitaro.nl. Heeft u vragen over onze service, planning of technische vragen? Dan vragen we u om te mailen naar service-planning@vitaro.nl.

Copyright 2024 Vitaro | Powered by iClicks